Verdens 100 beste gitarister er kåret!

27. november 2011 0 kommentarer

Musikkmagasinet Rolling Stone har kåret tidenes 100 beste gitarister, en deilig liste å fråtse i hvis du fortsatt har litt rock ´n roll igjen i kroppen etter helgen!

(link til hele listen nederst i dette innlegget)

5. plass: JEFF BECK

Verdens beste gitarist? Jeff Beck

Jeff Beck er kanskje ikke den mest kjente gitaristen på listen, men med en karriere i  The Yardbirds (hvis innflytelse for moderne rock er sterkt undervurdert!) og medvirkning på album til artister som Kate Bush, Stevie Wonder og Mick Jagger har han allikvel alibiet i orden.

Når han videre beskrives som like innovativ som Jimmy Page, like talentfull som Eric Clapton og nesten like visjonær som Jimi Hendrix og i tillegg ofte refereres til som "gitaristenes gitarist", er det lite annet å gjøre enn å by på perlen "Beck´s Bolero" fra albumet "Truth/Beck Ola" fra 1975:

 

4. plass: KEITH RICHARDS

Keith Richards er en levende legende. At han lever for å fortelle det han gjør i sin selvbiografi "Life" er et mysterium, hans karriere og eh.. kosthold tatt i betraktning. Han har aldri lagt vekk på sin kjærlighet til blues, og nevner Muddy Waters, Jimmy Reed og Scotty Moore som sine største idoler.

Etter å ha spilt i forskjellige band i sin ungdom, tok det hele virkelig form når han traff Mick Jagger på et tog og sistnevnte hadde med seg postordrekatalogen til Chess Records (altså en liten stund før iPhone 4s ble lansert). Etter denne togturen ble det musikalske univers aldri det samme, og det skal vi være takknemlige for - for en mann og for et band!

 

3. plass: JIMMY PAGE

Jimmy Page startet som studiomusiker, før han (selvfølgelig) slo igjennom med The Yardbirds på midten av 60-tallet, og når The Yardbirda ble lagt på is gjenoppsto deler av gruppen som Led Zeppelin. (som hadde sin første konsert utenfor England på Gladsaxe i Danmark!?) London-gutten er ansett som en av de mest innflytelsesrike gitaristene i nyere tid, kanskje ikke ufortjent for en artist med dette som mål: "Ultimately, I wanted Zeppelin to be a marriage of blues, hard rock and acoustic music topped with heavy choruses – a combination that had never been done before."

For den som er interessert i det utenomfaglige, kan vi anbefale biografien til supergroupie Pamela des Barres "I´m with the band" hvor hennes forhold til Page blir beskrevet...utfyllende... For deg som er mindre opptatt av denslags, her er en smakebit fra Madison Square Garden i 1973 (PS. Led Zeppelin hadde verdens tøffeste trommis også, John Bonham):

 

2. plass: ERIC CLAPTON

Hvis du trodde at Eric Claptons karriere er basert på å lage Unplugged album og ballader, tar du feil. Hans karriere startet i...The Yardbirds, selvfølgelig, før han i 1966 startet Cream, med jazzmusikerne Jack Bruce og Ginger Baker. Cream har blitt stående som verdens første supergruppe og ble raskt kjent for sin blanding av blues, jazz og progressiv rock. i første omgang varte Cream kun et par år (de gjorde et comeback på 90-tallet), noe som kanskje var like greit: Clapton har beskrevet tiden i Cream som kaotisk - alt han gjorde var å prøve å henge med de to andre som best han kunne!

Etter Cream tok Clapton tak i sin solo karriere, som i skrivende stund består av over 30 studioalbum , 26 singler, 16 compilations og 6 soundtracks. Det er bare å bøye seg i støvet:

 

...og på første plass over listen av verdens beste gitarister: JIMI HENDRIX


Hallo! Han er Jimi Hendrix! Den ultimate rockestjernen, rebellen og sexsymbolet!

...det eneste man kan kritisere Jimi Hendrix for, er at han aldri har spilt i The Yardbirds!

 

...her finner du resten av listen - god søndag!

Skriv ny kommentar
Bilde-CAPTCHA
Skriv inn tegnene som vises i bildet.