RETRO - en pålitelig destinasjon for motebevisste kunder siden 1986
Historien til Retro starter i 1986, da andregenerasjons kjøpmann og visjonær Harald Haltvik åpnet Retro i Carl Johans gate. En motebutikk som skulle bestå av både dame og herreklær. Før åpningen av Retro gjennomgikk lokalet en full oppussing, hvor butikken ble delt inn i flere ulike avdelinger. Retro skulle også huse to andre bedrifter, så det måtte nøye planlegging til for å få alt på plass. Nedenfor ser du bilder av oppussingen like før åpningen.
Madonna, PerryComo, Capo og Lippo
Under Harald Haltviks eie, besto Retro-butikken i Carl Johans gate av mange avdelinger med karismatiske navn. Den gangen var det altså ikke bare en dame og en herreavdeling. Var du innom Retro for å handle så kunne du besøke avdelinger som Madonna, Yello, PerryComo, Capo, Lippo, Mezzo, Retro jeans og skobutikken Bello. Du kunne selvsagt også kjøpe LP plater i butikken. - helt i tråd med det glade og musikalske 80-tallet. Dameavdelingen het Madonna, Yello var dameavdeling for de yngre, PerryComo var herreavdelingen, Lippo besto av kosmetikk og parfyme, Bello, som nå er på hjørnet i Søndre gate, hadde sin egen skoavdeling på Retro, Mezzo var avdelingen for tilbehør, Capo var en frisørsalong og Retro Jeans besto hovedsakelig av jeans fra Levis.
Denim på Denim og Levis 501 jeans
Den gang da, lik som nå, var det denim på denim som gjaldt og butikken bugnet av det. Levis hadde gjort sitt inntog og ble raskt det mest populære jeansmerket. Levis sin 501 modell ble den jeansen de var mest kjent for og skulle du ha et par, så var det hos Retro du handlet de populære buksene.
På det glade 80-tallet var det også helt vanlig å røyke i butikken. Man kan si at det var like vanlig å røyke da, som det er og ikke røyke i dag, spesielt ikke inne i en klesbutikk...
1. januar 1998
Etter at Harald Haltvik hadde drevet Retro i noen år, tok han kontakt med Jon Ove, Jørgen, Frank og Randi, for å høre om de var interessert i å ta over butikken. Dette takket de ja til, så da var det bare å fordele rollene. Jørgen Sagmo og Frank Norvik jobbet på Retro under Harald Haltviks eie, det ble derfor naturlig at de skulle være med å drifte herreavdelingen. Randi Kulsetås bodde på dette tidspunktet i Oslo, hun og Jon Ove hadde akkurat blitt et par. Randi hadde erfaring fra både salg i butikk og drift, så hun fikk spørsmålet om å drive dameavdelingen.
Den 1. januar 1998 tok Jørgen Sagmo, Randi Kulsetås, Jon Ove Kulsetås og Frank Norvik over Retro og butikken gikk gjennom en stor endring. Retro fikk et moderne løft, og de mange avdelingene ble til en herre og en dameavdeling.
De tok opp lån på foreldrenes hus og satset dermed alt for at Retro skulle bli vellykket under deres eie. Det ble lange dager hvor gjengen omtrent bodde i butikken, og Jon Ove, som på dette tidspunktet jobbet på Kremmerhuset, kom innom hver dag etter han var ferdig på jobb for å hjelpe til i butikken - hvor han senere startet å jobbe for fullt.
En fremtidsrettet trio
Frank Norvik hadde en sentral rolle i Retro. Han jobbet i butikken i 1993/94 under Harald Haltvik og var bare 25 år gammel da han kjøpte Retro sammen med Jørgen, Randi og Jon Ove. Etter mange år i butikken dro Frank etter hvert til Røros for å ta over familiebedriften og Jon Ove Kulsetås startet å jobbe der for fullt. En fremtidsrettet trio som alle delte samme lidenskap for mote. Det var ikke bare Harald Haltvik som var visjonær, også dagens eiere så et større potensiale i Retrokonseptet, og etter noen år med god vekst, åpnet de i 2001 Retro i Nordre gate.
Fra Companys til Retro
I tillegg til å drive 2 Retrobutikker, så drev gjengen også flere Companys-butikker, blant annet i Bergen og Kristiansand. Etter hvert ble det naturlig å konvertere Companys til Retro, og i 2009 åpnet Retro i Bergen og Kristiansand.
Retro i Bergen fikk flotte lokaler i Olav Kyrres Gate 7 og Retro i Kristiansand i Markens gate 14.
Flaggskipbutikken
Helt siden trioen overtok Retro, var den ultimate drømmen å ta over lokalene i Mathesongården og etter flere år med utvikling og god vekst, ble drømmen til virkelighet. I 2020 flyttet Retro fra Carl Johans gate og inn i flotte Mathesongården i Olav Tryggvasons gate.
Gården ble tegnet av arkitekt Karl Norum og er hans andre praktbygg i Trondheim. Gården sto ferdig i 1898, tre år etter at Britannia Hotel hadde fått sin endelige utforming av samme arkitekt.
Mathesongården var i sin tid Trondheims første stormagasin; Jacob Matheson & Co, og hadde på den tiden posisjon som byens mest fasjonable forretningslokale. Det føltes derfor helt riktig at dette skulle bli vår nye flaggskipbutikk. Butikken ble pusset opp og kunstner Ståle Gerhardsen malte kunstverket "YOU" som ønsker deg velkommen i første etasje.
Selv om butikken gikk gjennom en oppussing, så er historien til Mathesongården godt ivaretatt. For det er Koteng som eier bygget, og for de var det veldig viktig at historien til Mathesongården ble bevart. Som Ivar Koteng sa: "Du ser ikke noe plastikk her". Den ærverdige gamle trappa mellom første og andre etasje ble gjenskapt og er nå en del av det opprinnelige uttrykket, og i konfeksjonsavdelingen i første etasje kan du tydelig se de gamle bygningene som utgjorde bakgården.
Oppussingen av Retro i Mathesongården
Det lønner seg ikke, men det er verdt det
I dag selger vi ikke lenger LP plater i butikken, og Madonna, PerryComo, Capo og Lippo er historie, men hos Retro finner du fortsatt engasjerte ansatte som er eksperter på dagens mote, skreddersøm og som kan kunsten å sette sammen det perfekte antrekket til enhver kunde, uansett anledning. Det glade 80-tallet er definitivt bak oss, men vi ser fremover og vår lidenskap og kunnskap innen mote blir bare større og større.
Så, velkommen innom Retro i Mathesongården, Retro i Nordre, Retro i Bergen og Retro i Kristiansand for en trivelig handel. - Vi lover at du får den hjelpen du trenger, og at du finner det perfekte antrekket, uansett hva du skal!
Det lønner seg ikke, men det er verdt det.